Er zijn twee mogelijke ziekte-attesten:
- Aan het begin van het schooljaar krijg je vier ziektebriefjes. Die kan je gebruiken als je kind langer dan drie achtereenvolgende kalenderdagen ziek is.
- Heb je geen ziektebriefjes meer of is je kind langer dan drie achtereenvolgende kalenderdagen afwezig is? Dan is een doktersbriefje verplicht.
- Bel ‘s morgens voor de start van de lessen naar school: 014279534.
- Bezorg de leerkracht zo snel mogelijk een ziekteattest om de afwezigheid te verantwoorden. Dat kan per mail naar secretariaat@dekleinewijzer.be.
- Na ongeval of bij ziekte verwittigt de school de ouders. We spreken samen af of je het kind komt ophalen of wie mee naar de dokter gaat.
- Als wij de ouders niet kunnen bereiken, bellen we naar het noodnummer dat je bij de inschrijving hebt opgegeven.
- Kunnen we nog niemand bereiken, dan nemen we contact op met je huisdokter.
Bij matige tot ernstige ongevallen of bij twijfelgevallen raadplegen wij onmiddellijk een dokter of bellen wij naar 112. Bij verwondingen aan de mond of tanden bezoeken we onmiddellijk een (tand)arts.
We bezorgen je de documenten voor de schoolverzekering onmiddellijk of ten laatste de dag erna.
Is je kind afwezig voor bijvoorbeeld een begrafenis- of huwelijksplechtigheid, een overlijden in dichte kring, deelname aan een erkende levensbeschouwelijke feestdag zoals het offerfeest, een opname in een observatiecentrum, een afwezigheid wegens topsport,…? Bezorg ons dan een afwezigheidsbericht.
Voor sommige dingen heb je vooraf toestemming van de directeur nodig. Zorg ervoor dat je de toestemming hebt alvorens je kind afwezig is.
Regelmatig krijgen leerkrachten de vraag om medicatie toe te dienen op school. Wettelijk gezien is dit niet toegelaten. Leerkrachten zijn immers geen artsen, zij kunnen klachten niet medisch inschatten.
Daarom gelden volgende afspraken:
Probeer te vermijden dat medicatie op school moet worden toegediend. Wanneer het toch niet anders kan (bijvoorbeeld bij een langdurige ziekte, epilepsie,…) moet je dokter een attest meegeven voor de school met volgende gegevens.
- naam van het kind
- naam van het medicament
- juiste dosering
- frequentie en tijdstip
- wijze van toedienen
- wijze van bewaren
Zonder attest van de behandelende arts, mag een leerkracht geen medicatie toedienen.
Voor meerdaagse uitstappen zoals bijvoorbeeld sneeuwklassen kan je de afspraken over medicatie, ziekte, ongeval,… nalezen in de infobrief of -brochure.
Leerkrachten of mensen van het ondersteunend personeel kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor (neven)effecten die bij het kind optreden naar aanleiding van het toedienen van medicatie.